Dobd ki a szemetest háttérmunkálatai

Dobd ki a szemetest! – A könyv háttérmunkálatai

Háttérmunka a „Dobd ki a szemetest!” című könyv megírásában

Októberben hírül adtam nektek, hogy már csak pár hét és megjelenik a könyvem, Dobd ki a szemetest! címmel. Meséltem az indulásról, és arról, hogy hogyan lett a hirtelen jött ötletből valóság, és lassan igazi kézzelfogható könyv. Ez így mind nagyon szépen, már-már romantikusan hangzik. Valójában azért voltak árnyoldalai, rémálomba illő nehéz pillanatai és szuper vidám hangulatú időszakai egyaránt. Visszagondolva már csak nevetek mindazon, amin keresztül mentünk együtt: Iza (Lelkesedés Könyvek), Merci (Merci Skoda Photography), és persze még jó pár szakértő, akik a könyv korrektúráján, borítóján, szerkesztésén, nyomtatásán keményen dolgoztak. A háttérmunka során adódó nehézségek bemutatásával szeretném számotokra kézzelfoghatóvá tenni azokat az érzelmeket, amik végigkísértek minket az elmúlt 1 év során.

Emlékszem 2018. január 21-én megkeresett egy hölgy, akit azóta szerintem nyugodt szívvel titulálhatok barátomnak, Rémán Izabella, a Lelkesedés*Tanulás*Szabadság Könyvek Kiadó vezetője, azzal szándékkal, hogy az immáron közel 18.000 tagra duzzadt Háztartásom Hulladék Nélkül facebook csoportban megoszthatja-e a hulladék csökkentésre vonatkozó kérdőívét. Nem sokat gondolkodtam rajta, beleegyeztem. Ezzel indult el a kapcsolatunk és egy beszélgetés arról, amit akkor már tudtam: könyvet írok a témában, de nem tudom hogyan tovább. Izabella felajánlotta, hogy ő szívesen mellém áll, és kiadja a könyvet.

A közös munka elkezdődött

Iza rengeteget segített, ő tapasztalt volt, én pedig totálisan zöldfülű ebben a könyvírás témában. Sokat beszélgettünk, ő tanácsokat adott és kijavított a könyv írásban, én ugyanezt megtettem vele a hulladék csökkentés területén. Már az elején, az első személyes találkozásunk alkalmával keményen közölte, hogy nem lesz könnyű menet, hiába tűnik annak. Mert nem csupán arról szól a könyvírás, hogy a gondolatainkat „papírra” vetjük. Ennél sokkal több munka van benne, és elkezdett olyan  mondatokkal dobálózni, mint például, hogy mi az egész könyvnek a „piros fonala” vagy mi a történeti részek / statisztikák / jogi tudnivalók helye és szerepe a könyvben. Első lépésként, rengeteg jó/rossz ötlet közül kiválasztottuk a könyv címét: Dobd ki a szemetest!

Azonban már az első megbeszélésünk után azt sem tudtam mihez kezdjek, és már az elején elbizonytalanodtam: jó ötlet volt egyáltalán? De a bizonytalanságomat Iza záró mondata egy csapásra feledtette és őrült erővel ugrottunk bele mindannyian a munkába:

„Engem továbbra is nagyon, és egyre jobban lelkesít, hogy egy igényes, hasznos, és minőségi dolgot tudnánk létrehozni, egy szuper inspiráló mini csapatban.” (Rémán Izabella, 2018. március 10., Gödöllő).

Minőségi eredmény volt a cél

A tavasz nyugalmasan eltelt, én folytattam a hiányzó részek megírását, és nyár elejére el is készültem gyakorlatilag a teljes tartalommal. Természetesen ez ebben a formában a könyvhöz még édeskevés volt. Izabella rávilágított azokra a további feladatokra, amik még csak ezután következtek:

A Dobd ki a szemetest! könyvem egész tartalmát egységesíteni kellett, megfogalmazásában és szerkezetében egyaránt. A kialakított szerkezethez képest hiányzó tartalmakat utólag meg kellett írnom. Na ez nehéz volt, mert az ihlet és a gondolatok nem jöhettek csak úgy maguktól, mint eddig, hanem irányítottak voltak, tarkítva rengeteg kutatással és számolással. Ehhez a szakaszhoz már határidőt szabtunk magunknak: augusztus elejére el kell készülnöm az első felével, mert augusztus 1-én már korrektúrázásra kerül a szöveg. A balatoni nyaralásunk gyakorlatilag arról szólt, hogy a könyv első felét javítottam Izával párhuzamosan, hogy elkészüljünk augusztus 1-re. De elkészültünk, a korrektor hölgy pedig nagyon pozitív visszajelzést adott a könyvről: jó olvasni, olvasmányos de mellette gyakorlatias és hasznos, ráadásul minimális javítanivaló volt benne (ez utóbbit egyértelműen Izának köszönhetem, aki az utolsó simításokat elvégezte a könyvön).

Augusztus végére készen volt a teljes korrektúra, indulhatott a fotózás Skoda Mercivel, akinek a szeme azonnal ráállt arra a stílusra amit én annyira szeretek. Persze a fotózás sem ment egyszerűen, hiszen volt hogy az időjárás nem kedvezett, volt, hogy kevés időnk volt, volt olyan is hogy nem úgy sikerültek a képek ahogy elképzeltük. A végére azonban ez is összeállt.

Dobd ki a szemetest! Vásárlás
Fotó: Merci Skoda Photography

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a KÖNYVEM menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...