Tóth Andi Háztartásom Hulladék Nélkül

Hulladékcsökkentés és a könyvem

Egy könyv, ami nem is az én fejemből pattant ki

A könyv megírásának gondolata, bevallom, nem saját ötlet. Barátaim és ismerőseim unszolására vágtam bele. Akkor még nem gondoltam volna, hogy ez milyen nagy munka. A könyv  azonban elkészült és „Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre” címmel 2018 októberében megjelent.

3 éve kezdtem bele a háztartási hulladékcsökkentés drasztikus megvalósításába, egy Bea Johnsonról szóló cikk hatására. Megvilágosodtam. A korábbi életem környezettudatossága semmi sem volt ahhoz képest, amit még tehetnék a közvetlen környezetünk tisztábbá tételében. A hulladék nélküli életmód napok alatt szinte beszippantott. Bújtam azokat a cikkeket, írásokat, blogbejegyzéseket, amik a hulladék csökkentés gyakorlati oldalát és háttérben megbújó hatásait taglalták. Célomul tűztem ki, hogy nullára csökkentem a háztartási hulladékunk mennyiségét. Sajnos azonban hamar el kellett fogadnom, hogy a 100%-os hulladékmentesség nem kivitelezhető. Legalábbis a mi életkörülményeink között abban a magyar kisvárosban, ahol mi élünk. Azt viszont egyértelműen sikernek tekintem, hogy a tapasztalataim megmutatták, hogy a hulladék minimalizálása bárkinek, bárhol működik és kivitelezhető.

Aztán pillanatok alatt eltelt úgy két év, hogy a családi hulladékunk mennyisége töredékére esett vissza, a hulladékcsökkentés sikeresnek bizonyult. Bátran elmondhatom, hogy ezalatt az idő alatt alaposan beleástam magam a témába. Bár nem vagyok szakmabeli, nem vagyok se környezetmérnök, se hulladékgazdálkodási szakértő, ennek ellenére igyekeztem minden esetben szakmailag megalapozottan megtenni azokat a lépéseket, amik eredményeképpen a háztartási hulladékunk kb. 90%-kal esett vissza.  Két év után már komoly mennyiségű tudásanyag birtokába jutottam. Hatalmas mennyiségű tapasztalatra tettem szert, és mindezt a blogon tettem közzé a hasonlóan gondolkodó emberek számára. Ennek láttán, egyre több ismerősöm kezdte mondogatni, hogy az összegyűjtött információ már elegendő lenne egy komplett könyvre is. Állították, hogy lenne létjogosultsága a magyar piacon egy olyan könyvnek, ami gyakorlati tapasztalatokat mutat be a háztartási hulladék minimalizálásához, a magyarországi lehetőségeken belül.

Tóth Andi Háztartásom hulladék Nélkül, hulladékcsökkentés és vásárlás piacon
Piac – bulgur és szárazbab

Belevágtam a könyvírásba

A téma újra és újra előkerült. Végül már egészen megbarátkoztam a gondolattal, sőt teljesen belelovaltam magamat, gondolván: de izgalmas, saját könyvet írok a hulladékcsökkentés gyakorlati megvalósításáról. Akkor már azt éreztem, hogy igen, képes vagyok rá, meg tudom csinálni. Ezek a gondolatok olyan izgatottsággal töltöttek el, annyira felpörgettek, hogy heteken keresztül éjjel-nappal a könyvön dolgoztam. Utólag látom, hogy a könyvírási tapasztalat hiánya mennyire megmutatkozott abban, ahogy írtam: koncepció nélkül, minden ami csak az eszembe jutott. Egyet tudtam biztosra: gyakorlati kézikönyv a cél, amelyet anyukák, apukák, fiatalok és idősek, diákok és dolgozók, bárki tud eredményesen alkalmazni magyar viszonyok között. Lépésről-lépésre haladva, a legegyszerűbb feladatoktól egészen a hardcore megoldásokig nyújt segítséget.

Amikor nagyjából már láttam a könyv végét, akkor a szerencse összehozott Rémán Izabellával, (Lelkesedés Tanulás Szabadság Könyvek Kiadó). Izabella éppen a saját kis kiadóját szerette volna hulladék mentesíteni, ehhez kérte az én, illetve a facebook csoportom segítségét egy kérdőív kitöltése révén. Egyszerű kérése komoly beszélgetésbe torkollott: elárultam neki az akkor még féltve őrzött titkomat. Elmeséltem Izának, hogy ebben a témában könyvet írok, és lassan befejezem, de nem tudom hogyan tovább. Iza azonnal kapott az alkalmon, és felajánlotta, hogy ő szívesen foglalkozna a könyvemmel, és szívesen kiadná azt. A közös munkánk itt kezdődött. Ha akkor tudom, hogy milyen nagy munka egy könyv tökéletes megírása, akkor kétszer is meggondolom, hogy belevágjak-e. Most azonban, már tudom, hogy megért minden pillanatnyi küzdelmet, minden átbeszélt órát, átolvasott és végigírt éjszakát ez a projekt. 

Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre - a könyv írása
Fotó: Merci Skoda Photography

A „Dobd ki a szemetest!” Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv felépítése

A hulladékcsökkentési tippeken túl minden egyes fejezetnél olvasható egy-egy érdekesség. Ez lehet az adott témának egy történelmi érdekessége, vagy statisztikai felmérések, kutatások eredményei, esetleg saját életemből vett baki. Minden fejezet végén szerepel továbbá egy Megtakarítás című rész, ami az adott gyakorlati tipp alkalmazásából származó megtakarításomat mutatja. 

Azt  gondolom, hogy ezek a konkrét ötletek bármelyik háztartásban megállhatják a helyüket. Nem szabad elfelejteni, hogy minden háztartás egyedi. Ezért mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy mi az, amire képes, amire hajlandó, amit meg tud valósítani. Az egyik tipp első olvasatra még nehézkesnek tűnhet, de pár hét hónap múlva már egyszerűnek érezhetitek.  

A könyvet nemcsak a fotók, az érdekességek, a konkrét gyakorlati tippek és a konkrét számokkal alátámasztott megtakarítások bemutatása színesítik, hanem a saját életünkből vett pillanatképek is. Ezek többnyire visszatekintve kimondottan mókás helyzetek voltak, bár abban a pillanatban nem pont így gondoltam rájuk. Remélem a hasonló helyzeteket ti is ugyanígy fogjátok fel, hiszen ez mind arra vezet hogy pozitív hozzáállással vágjatok bele az életmód váltásba. Ne a hibákat és a nehézségeket keressétek, hanem a megoldásokat, a lehetőségeket. Lássatok távolba, lássátok azt hogy ez az egész miért is jó. Lássátok, hogy hosszú távon, a tágabb környezetünket tekintve, miért van szükség ezekre a változtatásokra.  

… mert hiszem, hogy minden kis lépés számít! 

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Újdonság, hogy már elérhető a Háztartásom hulladék Nélkül YouTube csatornám is, ahol folyamatosan kisfilmek segítségével mutatom meg a zero waste életmód praktikáit.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...