Egy környezetbarát konyha megvalósítása fontos része a hulladékmentes életmódnak, hiszen a konyhában rengeteg hulladék keletkezik.

Ezért ennek kialakítása számomra az egyik legfontosabb terület, amikor egy otthont fenntarthatóvá szeretnénk alakítani. Tapasztalataim szerint, az egyik legsikeresebb terület a konyhában keletkező hulladékok szinte teljes kiiktatása volt.

Amikor a környezetbarát konyha kialakításában gondolkodunk, akkor két fő irányban indulhatunk el, amelyek egyébként bizonyos területen összefonódnak.

Az egyik vonal, amikor a használt eszközeinket, elfogyasztott élelmiszereinket tudatosan választjuk meg, azaz olyan alapanyagú és csomagolású termékeket részesítünk előnyben, amelyek a környezetre és az egészségünkre nincsenek káros hatással. Ennek eléréséhez ismernünk kell a greenwashing fogalmát, azokat a lehetőségeket, amelyek a konyhában keletkező hulladék megelőzését hivatottak támogatni.

A másik vonal, hogy kiemelten figyelünk a konyhánk (és természetesen az egész háztartás) energiafogyasztására (víz, gáz, áram). Ennek érdekében takarékoskodunk a vízzel, árammal, gázzal, csak a legfontosabb elektronikai eszközöket használjuk, ezeket is okosan.

A Zero waste konyha tematikájú előadás során a fenti 2 fő területtel, azon belül is főként a kézzel fogható vonalra helyezem a hangsúlyt. Az előadás a következő fő pontokból áll:

  • tényeket mutatok be, amik a konyhában termelődő hulladékok mennyiségére, összetételére vonatkoznak;
  • részletesen foglalkozok a zero waste 5 alapszabályával, a konyhai hulladékokra fókuszálva;
  • konkrét gyakorlati módszertant tanítok meg a résztvevőknek;
  • saját tapasztalataimon alapuló alternatív, gyakorlati megoldásokkal ismertetem meg a közönséget.

Az előadás online formában vagy személyes megjelenéssel is kérhető. Interaktív, a résztvevők bevonásával zajlik. Külön tematikus workshoppal igény szerint kiegészíthető.