piac és csomagolásmentes vásárlás

A csomagolásmentes vásárlás nem olyan bonyolult, mint ahogy első hallásra tűnik. Az alábbi ötletek segíthetnek az átállásban.

1. A vásárlás során legyél kíváncsi, kreatív és kommunikálj!

Ha nincs a közeledben csomagolásmentes üzlet, akkor a mai rohanó világban, szükséged lesz egy adag kreativitásra, bátorságra, hogy úgy vásárolj, ahogy korábban nem tetted. Az új rendszerű vásárlás előtt, fel kell térképezned a környékbeli üzleteket, és bátran megkérdezni az eladókat, hogy beletennék-e az árut a saját csomagolóeszközödbe. A pozitív kommunikáció csodákra képes. Meglátjátok, milyen nyitottak az emberek, ha mosolyogva és kedvesen, de határozottan közelítesz hozzájuk.

2. Írj bevásárló listát!

Nagyobb vásárlás tervezésekor feltétlenül készíts bevásárlólistát. Ez egyrészt segít a szükséges csomagolóeszközök összekészítésében, másrészt lekorlátozza az impulzív vásárlást. Ezzel pénzt és hulladékot is spórolsz. Én a magam részéről már leszoktam a papírfecnikre való írogatásról, bár sokan a sok apróbb papírdarabnak így adnak még egy kicsit további életet. Én inkább már a telefonomba írom a listát, és a papírfecnik szaporodását is minimalizálom. Egy bevásárlólista megírásához teljesen fölösleges és pénzkidobás is külön jegyzettömböt vásárolni.

3. Tervezd meg a vásárlásodat és készülj rá!

A csomagolás nélkül vásárlás csak abban az esetben lesz hatékony és eredményes, ha előre átgondolod a folyamatot. Meg kell tervezned, hogy mire lesz szükséged, ahhoz milyen csomagolóeszközök fognak kelleni. Például, ha tudom, hogy tejet és paradicsomot szeretnék venni, akkor előkészítem a tejesüveget és egy zsákocskát a paradicsomnak. Azt is meg kell tervezni, hogy miből mekkora mennyiséget szeretnél venni, hogy ne a boltban érjen a meglepetés, ha például túl kicsi zsákot vittél magaddal.

4. Ne felejtkezz el a célodról!

Az előre megtervezett és összekészített csomagolóeszközöket NE felejtsd otthon, hiszen éppen az a célod, hogy minél kevesebb csomagolás mellett tudd intézni a vásárlást. Enélkül az első 3 pont megbukik, és kudarcként éled meg a vásárlást.

csomagolás nélkül a piacon
Fotó: Merci Skoda Photography

5. Táráztass vagy mérd le otthon!

A csomagolóeszközöket, amiket magaddal viszel a vásárláshoz, a boltban, árusnál táráztasd le (azaz nulláztasd le a mérleget a dobozoddal, zsákoddal együtt). Vagy akár egy konyhai mérlegen magad is lemérheted, és írd rá a dobozra, üvegre, zsákra annak a súlyát. Így nem kell fölöslegesen kifizetned a csomagolás súlyát, csak a nettó élelmiszert.

+1. Járj nyitott szemmel!

Legyél nyitott a vásárlásaid során, és észre fogod venni, hogy mennyi mindent meg lehet kapni kimérősen, saját csomagolásban. Akár egy átlagos és megszokott hipermarketben is felfedezhetsz olyan termékeket, amiket kimérve, saját csomagolóeszközödben megvásárolhatod. Próbálj ki új ízeket, ételeket, ha azokat csomagolás nélkül is meg tudod venni.

Blog ajánló

Eszközök a vásárláshoz

Ha megvan a bevásárlólistád, és megvannak a helyszínek, ahol csomagolás nélkül tudsz vásárolni, akkor már csak egy dologra van szükség: Meg kell tervezned, hogy melyik terméket melyik csomagolóeszközben vidd haza.

Tovább olvasom…

Régi műanyagok sorsa

Sokszor kapom azt a kérdést, hogy egy hulladék nélküli háztartásban mi legyen a régi műanyag eszközök sorsa.
A válaszom borzasztó egyszerű: SEMMI
 

A Ligeti Csomagolásmentes bolt

Imádtam, teljesen hihetetlen volt hogy ez végre Magyarországon is ilyen formában létrejöhetett. Szép, vonzó berendezés, szuper árukészlet, ami folyamatosan bővül.

Tovább olvasom…

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a DOBD KI A SZEMETEST! menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS