Takarítás

mosás, tisztítószerek, takarítóeszközök

Takarítás hulladék nélkül

A takarítás ésszerű keretek közé szorítása az egyik első feladat egy háztartás hulladékcsökkentésének folyamatában. A takarítással együtt járó hulladék ugyanis a teljes mennyiségnek tetemes részét teszi ki. A takarítás a legtöbb háztartásban a legfontosabb terület a háztartási feladatok között.

 • többnyire tartunk a kórokozóktól, a baktériumoktól, az esetleges fertőzésveszélytől, 
 • az üzletekben elénk táruló tisztítószer és takarítóeszköz kínálat szinte döntésképtelenné tesz minket,
 • a fejünkben zúgó reklámok újabb és újabb fogyasztásra, vásárlásra próbálnak rávenni.

A gyártók különlegesebbnél különlegesebb eszközöket és tisztítószereket kínálnak, azzal a nyílt vagy burkolt szándékkal, hogy mindre szükségünk van, hiszen a lakás különböző szegleteire is tökéletes tisztítási megoldásokat nyújtanak. A saját tapasztalataim alapján azonban állítom, hogy a takarításhoz szükséges eszközök gondos megválasztásával, tudatos átértékelésével, nagyon könnyen léphetünk előrébb a hulladékcsökkentési folyamatban. A takarítás ésszerűsítése és a hulladékunk mennyiségének csökkentése érdekében, fokozatosan kifuttattam a meglévő tisztítószereimet. A tisztítószereket funkciójuk szerint megvizsgáltam, leegyszerűsítettem, és ez alapján kialakítottam azt az állandó, 4 darabos készletet, amivel a házunk utolsó zugát is tökéletesen tisztán tudom tartani.

tükörtisztítás vízzel
Fotó: Merci Skoda photography

Optimális tisztítószerek

A tisztítószereim optimalizálása során az alábbi tisztítószereket tartottam meg. 

 • vízkőoldó,
 • általános tisztítószer,
 • “WC-kacsa”,
 • nedves takarítókendők

Ezekre kerestem olyan alternatív megoldásokat, amelyek az alábbi feltételeknek megfeleltek:

 • hatékonyan tisztít vagy ellátja a feladatát
 • könnyen elkészíthető otthoni körülmények között
 • természetes összetevőkből áll
 • a szükséges alapanyagok minimális hulladékkal és csomagolással járnak 

Ezeknek a tisztítószereknek a receptjét maradéktalanul megtalálod a “Dobd ki a szemetest!” című könyvemben. Illetve többségük a blogban is olvasható.

Takarítóeszközök tudatosan

A különféle takarítóeszközök rendkívül fontosak a takarítás során, hiszen jelentősen megkönnyítik a dolgodat.  A hulladékcsökkentési utam része volt, hogy a műanyag szivacsokat, a gyorsan kopó szintetikus kendőket és a papírtörlőket leváltottam olyan tartós eszközökre, amelyek nemcsak jól használhatóak, hanem valóban hosszú ideig megőrzik minőségüket. 

A következő eszközök tökéletesen le tudják váltani az egyszer használatos  vagy műanyag eszközöket:

 • Régi tetra (mull) pelenkák feldarabolva
 • Luffa szivacs
 • Elektromos gőztisztító
 • Mikroszálas kendők
 • Seprű
 • Gyökérkefe

Blog ajánló

Takarítás hulladék nélkül

A takarításra sokan érzékenyek egy háztartásban. Én nem tartozok közéjük. Próbálom minél egyszerűbben, minél gyorsabban, minél kevesebb idő és energia ráfordítással megoldani a takarítást.

Tovább olvasom…

Citrusfélék újragondolva

Amikor kapok kezeletlen változatot, akkor abból többet is megveszek. A héját lereszelem a levét kifacsarom, és jégkocka tartóban fagyasztom. Így a teákhoz, ízesítéshez mindig van kéznél citromhéj és lé.

Tovább olvasom…

Fürdőszoba takarítás

Fürdőszobánk kitakarításának lépései, gyorsan, hatékonyan és minimális hulladék nélkül.

Tovább olvasom…

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a “megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a DOBD KI A SZEMETEST! menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS