mosható pelenka

Mosható pelenka – félelmeim és tapasztalaim

A mosható pelenka ismertsége az elmúlt közel 20 évben nem változott jelentősen. Azok az anyukákat, akik ezt a módszert választják, gyakran furcsának, széllelszembemenőnek, vagy a modern technológiák elutasítójának tartják. Pedig a mosható pelenka használatának számos előnye van, ez nem csak egy “elitista úri huncutság”, hanem egy tudatos döntés, amely hosszú távon megtérül.

2008-ban történt

Valamilyen fura érzésnek köszönhetően elkezdtem utánanézni az eldobós pelenkáknak – talán mert a kismamaság előhozta belőlem a már tapasztalt és igencsak tudatos énemet az anyaság kapcsán. Elkezdtem keresgélni alternatív megoldások után, mert az eldobós pelenkákról olyan sok rossz véleményt olvastam (igen, még úgy is, hogy éppen a 3. babázásomra vártam). Így akadtam az akkoriban Magyarországon még igencsak gyerekcipőben járó mosható pelenkákra. Mondhatom, hogy azonnal beleszerettem, tudtam hogy nekem (és a lányomnak is) ez kell.

A fiaimmal és a férjemmel is megosztottam az akkoriban még elég vadnak számító ötletemet. A reakciójuk ennyi volt: te fogod mosni; ha neked jó, akkor csináld. És nekem jó volt, és csináltam, és imádtam. 😍

Most 2024-et írunk és a mosható pelenka hírneve, ismertsége, és ufoanyukák úri huncutságának tartott módszerhez való viszonyulás szinte semmit nem változott. Ma is furának, ufo ősanyának, széllelszembemenőnek (pisilőnek), középkorinak, a modern kori találmányok elutasítójának tartják sokszor azokat az anyukákat, akik „elvetemült”módon mosható pelenkát adnak a babájukra. Pedig mennyi, de mennyi előnye van: olcsó (tudatosan és hosszú távon), egészséges, környezetbarát, és még sorolhatnám.

Mosható pelenka és a félelem

Sokan azért nem használnak mosható pelenkát a babának, mert FÉLNEK…

Sokféle érzés töltött el azokban az időkben, mikor a 3. babával terhes lettem: 7 év kihagyás és 2 nagy fiú után 35 évesen bevállaltuk a 3. babát. Azonban én nem féltem, egy pillanatra sem: izgatott voltam, vártam, és minden újdonságra nyitott voltam. Szerettem volna minél több új dolgot felfedezni a babázásról, így éreztem a pelenkázással kapcsolatban is.

Sokan mégis félnek a mosható pelenka használatától. Az elmúlt évek alatt rengeteget beszélgettem kismamákkal erről a témáról és a következő félelmeiket osztották meg velem, amelyekre egytől-egyig tudok is válaszolni a saját tapasztalataim alapján:

  • Könnyebben kiázik? Igen előfordulhat, de közel sem olyen gyakran mint az eldobós fajtában. Majd átöltöztetem a babát – az eldobhatósban rendszeresen kiázott a 2 nagy gyerekem.
  • Nagy lesz a csomag? Igen, nagyobb mint a műanyag-papír változatokban. A babát azonban ez nem zavarja, én pedig gyorsan megszoktam, a környezetem véleménye emiatt nem befolyásolhat.
  • Pirosodik a feneke? Az eldobhatósban valóban pirosodott, ráadásul több tubusnyi popsikrémet is elhasználtam akkoriban. A tapasztalataim alapján állítom, hogy a mosható pelenkában alig fordult elő popsipirosodás.
  • Mosni kell? Természetesen mosni kell, de a mosógépet így is úgy is beindítjuk, kisgyertekes családokban akár heti többször is. Szerebcsére nem a patakparton kell csapkodni a ruhákat. Egyébként 3 gyerek mellett heti egyetlenegy plusz mosást jelentett a mosható pelenka használata.
  • Az áztatás szükséges? Nem, egyáltalán nem szükséges. Kövezzetek meg, de nem áztatok, nem vasalok (csak a legszükségesebb ingeket), nem fertőtlenítek (csak alkalmanként). nem terhelem az amúgy is túlhajszolt mindennapjaimat és a környezetemet.
  • Kidobok egy csomó pénzt? Nem, a mosható pelenkákkal nem dobok ki pénzt, hosszú távon jelentős mennyiségű kiadástól kímélem meg a családi kasszát. Ha nem válik be egyik szituációban az adott pelenka, majd beválik egy másik élethelyzetben.
  • Ismeretlen? Az ismeretlen nem rossz dolog, főleg, ha utánajárunk a témának. A Google a jóbarátunk, azaz egy kattintással rengeteg információt kaphat bárki, aki kíváncsi.
  • Mi van ha mégsem válik be? Erre is van már okos megoldás. Több webáruház próba pelenka csomag szolgáltatást nyújt a bizonytalan kismamáknak. A pelenka bérlés idején megismmerhetik a legkülönfélébb típusú mosható pelenkákat, és eldönthetik, hogy nekik melyik a komfortos.
  • A mosható pelenka másodkézből is beszerezhető? Természetesen, ez sem ördögtől való dolog. A használt termékek között találhatunk használtabb és nagyon olcsó mosható pelenkákat, vagy szinte sosem használt darabokat. Mindegyiknek megvan a létjogosultsága a további használatra, ami egy alapos fertőtlenítés után semmilyen gondot nem okoz.

Mosható pelenka szerelem

2008-ban amikor az első darab mosható pelenkát a kezembe vettem, már tudtam, hogy csak ezt szeretném használni. Eltökélt voltam abban, hogy megtalálom azokat a típusokat, amelyek nekünk a legjobban használhatóak. Természetesen a használat során kiderült, hogy egyik-másik mégsem vált be bizonyos helyzetekben, de mondjuk ami nem volt jó éjszakára, az éppen megfelelt nappalra. Csupán egy kis lazaság, kreativitás kellett hozzá. Abban azonban teljesen biztos voltam, hogy soha többet nem használok eldobós pelenkát, hiszen minden szituációra megtaláltam a megfelelőt kombinációt.

Azonban a mosható pelenka szeretetem odáig fajult, hogy elkezdtem halmozni. A szerelem imádattá vált. Majd egyik nap a pelenka fiók pakolása során, kénytelen voltam beismerni, hogy rossz irányba haladok. Hiába moshatóak a pelenkáink, ha fölöslegesen túlvásárolom magam belőlük. Ennek így már köze sem volt a környezetvédelemhez. Gyorsan leállítottam magamat, a legjobb pelenkákat megtartottam, a többit eladtam, és végül megbékéltem azzal a tudattal, hogy jót teszek a babámnak, jót teszek a családi kasszának és valóban jót teszek a környezetemnek.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és baba

Szóval ne féljetek a babázástól, babavárástól, sem a pelenkázástól. A babázást és a terhesség minden pillanatát élvezzétek ki a félelmek helyett, hiszen azok a pillanatok elröppennek és soha nem tudod visszahozni őket!

#moshatópelenka #mosipelus #hulladéknélkül #zerowastementor #fenntarthatóotthon #fenntarthatóság #baba #babázás #kismama #pelenka

Időpont egyeztetés, kérdések

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...