Könyvbemutató és előadás hulladékcsökkentés témájában a Dobd ki a szemetest! című könyv szerzőjétől.

Nem várhatunk tovább, saját kézbe kell vennünk a hulladék kezelését! A fogyasztói társadalom okozta hulladék kezelése, környezetünk műanyaggal történő súlyos szennyezésének problémája egyre nagyobb méreteket ölt a Földön. Ennek hatása már kimutathatóan érzékelhető Magyarországon is. Napjainkban a háztartásokban keletkező hulladék megfelelő kezelése egyre több családban fontos kérdéssé vált, mert felismertük, hogy egyéni, és közösségi szinten is sokat tehetünk az emberi élet fennmaradásáért.
Tóth Andi vagyok, zéró hulladék aktivista, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony.

Saját háztartásomban végigvitt változtatások lépéseit, valós eredményeimet, az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataimat könyvemben foglalom rendszerbe, amelynek kiadása 2018. október végén megvalósult, Dobd ki a szemetest – Hulladékcsökkentés lépésről-lépésre címmel. Eddig több mint 6000 példány fogyott el. 2019. október végén megjelent bővített kiadás plusz témája a Társadalmi szerepvállalás. Ez a könyv útmutatóként szolgálhat minden olyan ember számára, akit kicsit is érzékenyen érint a környezetvédelem. A könyvbemutató lehetőséget biztosíthat a vállalkozások dolgozói számára, hogy konkrét gyakorlati tippek segítségével képesek legyenek a szemléletmódváltásra, ezáltal lehetőség nyílik mind a magánéletben, mind a munkahelyen a hulladék jelentősebb mértékben történő csökkentésére.

A könyvről

 • Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.
 • szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
 • három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
 • minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
 • minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős, átlagos magyar család költségvetésére
 • magyarországi és európai uniós jogszabályi vonatkozások
 • alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
 • társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
 • sikeres társadalmi szerepvállalás lépésről lépésre
 • 33 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
 • zéró hulladék háztartás alapanyaglistája – bővített változat
 • magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok – bővített lista
 • motiváló ellenőrző lista a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

A második kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról: Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre.

A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa.

…, mert hisszük, hogy minden kis lépés számít!