Konyhai eszközök hulladékmentesen

A konyhai eszközök környezettudatos szemléletmód szerinti formálása, átgondolása, a környezetbarát konyha kialakításának egyik jelentős részét képezik. A háztartások egyedisége (szokások, életritmus, élethelyzetek) következtében minden családnak meg kell találnia azokat a megoldásokat, amelyek segítségével a saját hulladékmennyiségüket tudják csökkenteni (személyes tanácsadásaim ebben segítenek).

Ennek a folyamatnak az első és legfontosabb lépése az ön- és szeméttároló vizsgálata. Az eredményes csökkentéshez ismernünk kell az általunk termelt szemét/hulladék összetételét, és a saját életvitelünkbe illeszkedően leszünk képesek ezen változtatni. Természetesen minden változtatás valamilyen lemondással járhat, amely kart-karba öltve jár egy másfajta előny megszerzésével. Ilyen előny lehet az egészségünk, a költségcsökkentés, a lelki békénk, az egyszerűbb és kényelmesebb életmód kialakulása.

konyhai eszközök hulladékmentesen

Hogyan kezdj neki a konyhai hulladékcsökkentésnek?

 1. Gondold végig, hogy milyen folyamatokat szoktál rendszeresen végezni a konyhában, mint például a konyhapult tisztántartása, mosogatás, mosogatótál és a csaptelep tisztítása és vízkőtelenítése, padló tisztítás, szekrény és a tűzhely/sütő tisztítása. Illetve érdemes megvizsgálni az egyéb konyhai folyamatokat is, mint például ételtárolás, edények takarása.
 2. Vizsgáld meg, hogy ezekhez a folyamtokhoz milyen konyhai eszközök vannak rendszeres használatban a háztartásodban, és melyek azok, amiket már akár egy év óta nem vettél elő. A még használható, de használaton kívüli eszközöket ajánld fel rászorulóknak, ismerősöknek, rokonoknak.
 3. A rendszeres használatban lévő konyhai eszközöket az alapján vizsgáld meg, hogy milyen célra használod őket. Például: ha különböző típusú szivacsot használsz a mosogatótál és a csaptelep tisztántartására és a konyhapult törlésére, akkor ezek egymással nyugodtan kiválthatóak, így elegendő csak az egyiket megtartani hosszú távon. Ez a lépés tovább tudja egyszerűsíteni a használatban lévő eszközök optimális mennyiségét a konyhában.
 4. Soha ne dobj ki és cserélj le egy használatban lévő eszközt a hulladékmentesség érdekében, ami habár nem környezetbarát (pl. műanyag), de még tökéletesen funkcionál. Fontos, hogy minden tárgyunkat a lehető leghosszabb ideig használjuk, a vásárlás csak az utolsó lépés legyen!

Ezzel a 4 lépéses módszerrel, anélkül is lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét a konyhai munkafolyamatok során, hogy még egy fillért sem kellett kiadni. Ahogy azonban a használatban maradt eszközök elkopnak, kifogynak, olyan alternatív megoldásokkal helyettesíthetőek, amelyek tovább erősítik a zero waste törekvéseket.


Egy környezetbarát konyha megvalósítása fontos része a hulladékmentes életmódnak, hiszen a konyhában rengeteg hulladék, keletkezik.

Konyhai eszközök, amelyekre szuper környezetbarát alternatíva létezik:

Konyhai papírtörlő

A leggyakoribb felhasználási területei a konyhapult, tűzhely letörlése, tisztántartása, kéztörlés, olajos ételek felitatása. Én a következő zero waste megoldásokat alkalmazom:

 • A konyhapult és a tűzhely letörlésére sokszor mosható bambusz törlőkendőket, vagy a 100% kukoricából készült szivacskendőket szeretem, amelyek elhasználódásukat követően akár saját komposztálóba is bedobhatóak és biztonsággal le is bomlanak. Tartózkodjunk a mikroszálas anyagú kendőktől, mivel azok használata és mosása során folyamatosan mikro/nanoműanyagok távoznak a kendőről, amely környezetterhelő. Ráadásul ezek az alhasználódásukat követően kizárólag a hulladéklerakóba/égetőbe kerülhetnek, mint műanyag szemét, mert ipari feldolgozásuk nem megoldható.
 • Kéztörlésre, vagy akár a konyhapult letörlésére is 100%-ban természetes alapanyagú – elsősorban régi lenvászon -konyharuhák a kedvenceim. Ezeket többnyire használtan szerzem be, mindent kibírnak, nagyon jó a nedvszívó képességük.
 • Aki rendszeresen készít bő olajban sült ételeket annak hasznos lehet beszerezni egy rozsdamentes acél sültburgonya sütő rácsos tálat.
 • Aki pedig úgy érzi, hogy a fenti megoldások első lépésként túl sok változtatást igényelnek a hétköznapjai során, aazoknak olyan konyhai papírtörlőre érdemes váltaniuk, amely magyar gyártmány, teljesen újrahasznosított papírból készül, teljesen műanyagmentes (csomagolás is) és minimális hulladéktermeléssel jár (például nincs benne karton henger).
BIBO papír konyhai törlőkendő
Fotó forrása: bibo.hu

Mosogatószivacs

A mosogatásnál használható alternatívákról már több alkalommal írtam, mivel a háztartás ezen feladatánál komoly károkat okozhatunk a természetnek, ha nem vagyunk elég tudatosak. A műanyag mosogatószivacs a lehető legproblémásabb eszköz a konyhában, mivel a használatuk során apró műanyagdarabok szakadnak le róla, ezzel komolyan károsítják a környezetet. Ezenkívül a gyártásuk sem környezetkímélő, kőolajszármazékból készülnek, amely további ökológiai kárt okozunk. Az alábbi alternatívák tökéletesen kiváltják a műanyag mosogatószivacsokat:

 • Luffa szivacs – a személyes kedvencem, mivel akár otthoni körülmények között, saját kiskertünkben is megtermeszthető. Nem állítom, hogy egyszerű, de ha sikerül akkor akár több évre elegendő szivacsot (mosogatáshoz és takarításhoz) termeszthetünk magunknak. Azonban, ha a termesztés valamelyik éveben nem sikerül – mint nekem a múlt évben – akkor akár meg is lehet vásárolni.


A luffa szivacs a hulladékmentes életmódunk nagy felfedezettje.

 • Mosogató kefe – ezekkel a teljesen természetes alapanyagból készült mosogatókefékkel szintén kiváltható a műanyag mosogatószivacs. Én személy szerint a luffa szivacs kiegészítésére használom. Többféle létezik, kemény sörtés (sertés sörte), puha sörtés (lószőr), extra kemény sörtés (növényi sörte). Az állati sörték miatt azonban a vegán életmódba nem illeszthető. Nagyon megkedveltem a kókusz
 • Mosogató rongy – a konyhai papírtörlő alternatívájaként már említett természetes anyagú szivacskendő a mosogatásnál is jó szolgálatot tesz, főleg azoknak akik a szivacsélményt méginkább a műanyag eldobható verzióhoz szeretnék közelíteni. De mosogató rongynak bátran használhatunk akár régi, tisztán természetes alapanyagú textilből, ruhából kivágott kendőket is – erre a tapasztalatom szerint a flanell anyagoka alegjobbak, mivel nagyon könnyű tisztítani ezeket, de a frottír is jó megoldás.
 • Dörzsi a makacsabb szennyeződésekre – az állati sörtés mosogatókefék vegán alternatívái lehetnek a növényi sörtés verziók. Ezek az erősebb, keményebb sörtéjű kefék elsősorban az eldobható műanyag szivacs dörzsi részét hivatottak kiváltani.
 • Cellúlóz szivacs – Nem a kedvencem, mivel nálam a luffa szerelem mindent elnyom, azonban ez is alternatív környezetbarát megoldást nyújt a műanyag mosogatószivacs kiváltására. Hátránya, hogy elég gyorsan kopik, így nem minősül tartós használati eszköznek. Fontos vásárlás előtt tájékozódni arról is, hogy honnan származik a termék, és érdemes figyelni a csomagolásra is.
zero waste konyhai eszközök

Műanyag szivacskendők

A legtöbb háztartásban nagy kedvencnek számít, mivel jól szívja a nedvességet, könnyű tisztán tartani. Elsősorban a konyhapult, a mosogató tál és a csaptelep, illetve konyhaszekrények takarításánál közkedvelt. Azonban ugyanazok a problémák merülnek fel ezzel kapcsolatban, mint az eldobható műanyag mosogatószivacsok esetében: gyártás, szállítás, alapanyagok, problémás hulladék/szemét keletkezése. Alternatívát jelenthetnek a következő konyhai eszközök:

 • Kukoricából készült törlőkendők – Habár eldobható termékekről van szó, mégis sokkal környezetbarátabb megoldást nyújtanak, mivel a tisztán természetes anyaguknak köszönhetően, akár kerti komposztálóba is dobhatóak. Ezek a kendők bátran alkalmazhatóak a konyhai takarítás bármely területén.
 • Textil kendők – Ha nem szeretnél eldobható eszközt, akkor egy jó nedvszívó képességű texil kendő (amit akár magunknak is kivághatunk egy régi ruhadarabból) is tökéletes és zöld alternatíva. Az ilyen kendők esetében hacsak nem tudjuk biztosan az anyag összetételét, akkor az elhasználódásuk után csak a kommunális szemétgyűjtőbe dobhatóak. Azonban ha biztosak vagyunk a teljesen természetes összetevőiben, akkor kis darabokra vágva bedobhatjuk a komposztálóba.
textil kendők elkopott pamut flanell ruhából kivágva

Felmosó eszközök

A konyha padlója rendszeres tisztántartást igényel, amire rengeteg eszközt lehet kapni az üzletekben. Én azonban azt tanácsolom, hogy mielőtt a reklámok hatására különféle elektromos vagy manuális terméket beszerzünk, gondoljuk át alaposan, hogy melyiket válasszuk. Az elektromos eszközök miután tönkremennek és már nem is javíthatóak (ez fontos, hogy mielőtt új eszközt véásárolunk, adjunk egy esélyt a javításnak), akkor egy problémás vegyes hulladék keletkezik (elektronikai, és műanyag), amelynek az újrahasznosítása nehézkes. A manuális eszközök elhasználódásuk után pedig rengeteg műanyag hulladék keletkezik. Ezért mindenképpen érdemes átgondolni, és a lehető legegyszerűbb változatot választani.

 • Felmosófa felmosótextillel – aki nem szeret lehajolva, vagy térdelve egy nagyobb jó nedvszívó képességű textillel felmosni, azoknak javaslom a felmosófát. Erre tekerve a felmosórongyot sokkal kényelmesebb a padló tisztítása. A felmosófát akár partvisunkkal is helyettesíthetjük.
 • Felmosó mop – A mop anyaga fontos szempont a választásnál. Itt is érdemes kerülni a mikorszálas anyagúakat, helyette 100% tiszta pamut verziók (amik ráadásul magyar gyártmányúak) is léteznek. Habár a vödör és a nyél általában műanyag, ezek akár több 10 évig is kiszolgálhatnak.

Ételtárolás

Az élelmiszerek megfelelő tárolása fontos szempont egy környezetbarát konyhában, hiszen a megfelelő tárolás révén jelentősen csökkenthető az élelmiszer hulladék mennyisége.

 • Ételtároló dobozok – A már meglévő, jó minőségű, jól záródó műanyag dobozok, befőttesüvegek megtartása a legkörnyezetbarátabb megoldás. Elhasználódásukat követően választhatsz üveg vagy fém ételtárolókat is. Minél több funkciósok, annál jobban ki lehet ezeket használni. Például egy hőálló üveg tároló akár főzéshez/sütéshez is használható az ételtároláson túl.
 • Folpack/alufólia – Mivel az anyaga miatt a folpack, az esetleges szennyeződések miatt pedig az alufólia sem újrahasznosítható, így használatukkal a kommunális szemét mennyiségét növeljük csupán.


Alternatív megoldást illetően csak a kreativitásunk szab határt: másik tányér/fedő az edényekre, tányérokra, tálakra; másik tepsi a sütőben a tepsire; méhviaszos kendő – amit akár saját magunk is elkészíthetünk.

Élelmiszer vásárlás/szállítás

Amikor vásárolni indulunk, akkor előtte ezt is célszerű tudatosan végiggondolni: készítsünk bevásárlólistát, amihez ragaszjkodunk a vásárlásnál (az impulzus vásárlások rengeteg, elkerülhető szeméttel járnak), a listához készítsük össze a szükséges csomagolóeszközöket, és amit csak lehet, csomagolás nélkül, saját csomagolóeszközünkben vegyük meg.

textil téska bevásárláshoz #fákjuhplasztik
 • Bevásárló táskák, szatyrok – A műanyag bevásárlószatyrok leváltása az egyik legkönnyebb lépés a konyhai hulladékaink csökkentésében. A vásárlásainkhoz mindig vigyünk magunkkal saját szatyrokat. A saját szatyor sokféle lehet. Itt is fontos szempont a tudatosság, azaz az otthon meglévő szatyrokat haszbnáljuk első körben, addig amíg lehetséges. Ez lehet akár korábbi évekből megmaradt naylonszatyor, vagy örökölt műaszálas cekker, banyatank vagy bármilyen bevásárlótáska. Ha az otthoni szatyrok elfogynak, elkopnak, csak akkor keressünk alternatív környezetbarát megoldást. Varrhatunk saját magunknak is, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor nagyon sok helyen kaphatóak több tíz évig is használható természetes anyagú szatyrok.
 • Neylonzacskók – Az eldobható, egyszer használatos neylon zacskók helyett sem nehéz tartós és környezetbarát megoldást találni. A kisebb-nagyobb textilzsákok ideálisak az élelmiszerek vásálásakor a műanyag verziók helyett. Ezeket a zsákokat maradék textilből, fonalból otthon is elkészíthetjük, léteznek módszerek varrás nélküli verzióra is (pólószatyor), de hazai kézművesek is gyártanak ilyen zsákokat. Fontos észben tartanunk itt is, hogy csak akkor szerezzünk be új zsákokat, ha már valóban szükséges, azaz ha a régi neylonzacskók esetleg textilzsákok elhasználódtak.
A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Szponzorált tartalom: Bibo Franchise Kft.

Még szintén kedvelheted...