Hulladékmentes életmód felé vezető utam

A hulladékmentes életmód ismeretlen kifejezés volt számomra 2016. január 1. előtt, a zero waste fogalomról nem is hallottam korábban, de ez a bizonyos nap mérföldkő volt az életünkben.


Hulladékmentes életmód fogalma

Azt az életvitelt, amelyben a célunk, hogy minél kevesebb szemetet illetve hulladékot dobjunk ki, azaz a háztartási hulladék mennyiségét minimalizáljuk, hulladékmentes életmódnak nevezzük. Központi eleme a hulladékmegelőzés, az anyagok, erőforrások körforgásának biztosítása oly módon, hogy az ne eredményezzen pazarlást, túlfogyasztást.

Maga a kifejezés már a 1998-ban megjelent, azonban még csak néhány település szintjén voltak kezdeményezések a hulladékmegelőzésre vonatkozóan. A 2002-ben megalakult (majd 2003-ban hivatalosan is elindult) Zero Waste International Alliance (Nulla Hulladék Nemzetközi Szövetség) célja, hogy nemzetközi szinten összefogja azokat a szervezeteket, településeket, szakértőket, akik kiemelt fontosságúnak tartják a hulladékmegelőzési módszereket.

2008-ban Bea Johnson egy hulladékkezelési projekt leírásának elolvasása eredményeképpen indította el saját háztartásában, egyéni szinten a hulladékcsökkentést, és fejlesztette ki a hulladékmentes életmód alapjait.

Úgy gondolod, hogy a hulladékmentes életmód lemondásokkal jár, időigényes, költséges és csupán a remetéknek való? Gondold újra!

Bea Johnson

Hulladékmentesség kezdete a családomban

2016 január 1-én történt – Az életünk egy csapásra megváltozott. Azt gondoltam magamról, hogy nagyon környezettudatos vagyok, hiszen a lányomnak mosható pelenkát használtam, és csupa bio/öko termékekkel halmoztam a háztartásunkat. Sőt még szelektíven is gyűjtöttük a hulladékot, pedig akkoriban még nem volt a városunkban szelektív hulladékgyűjtő rendszer. Azonban én megkerestem rá a megoldást: az üveget az egyik közeli bevásárló központ átvette, a fém, papír és műanyag hulladékokat a szomszédos településen működő hulladéklerakóba tudtam vinni.

Bea Johnson és a hulladékmentes életmód

Bea Johnson komoly hatással volt rám, sokkolt

2016. január 1-én történt – Belebotlottam egy cikkbe, ami elindított bennem valamit, a témája a hulladékmentes életmód volt, egy interjú Bea Johnsonnal. Pár pillanat alatt megtörtént az a bizonyos megvilágosodás. 

 • Mit tettem én valójában a környezetünkért?
 • Mit mutathatok fel a családomnak, gyerekeimnek, hogy látjátok, így kell élni, ha védeni szeretnétek a környezetet? 
 • Mit tanítottam nekik az elmúlt 20 évben? 

Mint egy tégla, ami az utcán a fejeden landol, úgy hasított belém a felismerés: én konkrétan semmit nem tettem, önző módon, áltatva magamat vallottam a környezettudatosságomat. Ehelyett azonban mi történt? A környezetvédelem szavai mögé rejtőzve, agyba-főbe vásároltam a „zöldnél-zöldebb” termékeket úgy, hogy fel sem tűnt mekkora szemétmennyiséget halmoztam fel ez idő alatt, csupán csak a termékek csomagolása miatt.

Elindultam a hulladékmentes életmód felé

2016. január 1-én történt – Abban a pár percben, amíg Bea Johnsonról olvastam a cikket, már tudtam is az utamat, a célokat, amiket el kell érnem, hiszen a valódi környezettudatosság sokkal többről szól, mint mindenféle öko termékek megvásárlása. Akkor egyetlen „ufo”-szerű, utópisztikus cél lebegett a szemem előtt: megmutatni a családomnak, a gyerekeknek, a környezetemnek, és főképpen magamnak, hogy a hulladékmentes életmód nagyon jól megközelíthető (a 100%-os hulladékmentesség a mai társadalmi, gazdasági rendszerben kivitelezhetetlen), mindez különösebb erőfeszítés nélkül. Meg akartam mutatni, hogy én, egyetlen kis emberként is kézzelfogható eredményeket érhetek el a mindent körülvevő szemétmennyiség csökkentésében. Ebben a hitben, izgatottan, tervekkel a fejemben indultam el azon az úton, amit immár több mint 5 éve még ma is folyamatosan taposok, új dolgokat tanulva, lépésről lépésre haladva.

A hulladékmentes életmód első éve alatt megtapasztalt érdekességek

2017. januárban történt – 2016 év elején célomul tűztem ki, hogy még ha nem is sikerül Bea Johnson gyakorlatilag nulla hulladék termelési szintjét elérni, de a magyarországi lehetőségeimhez mérten minimalizálni fogom háztartásom hulladéktermelését, beleértve a szelektív hulladék “termelést” is. Bizton állíthatom, hogy a kis mikrokörnyezetemben sikeresnek mondható a hulladékmentes életmód első éve.

 • Gyakorlatilag a háztartásomban felhasználásra kerülő termékek mindegyikét be tudom szerezni csomagolásmentesen, vagy nagy kiszerelésben Gödöllőn. Ehhez kisebb kutatómunkára volt szükség, de hasznosnak bizonyult.
 • Több terméket sikeresen leváltottam házi készítésűvel, melynek receptjeit megtalálhatjátok a Dobd ki a szemetest! című könyvemben is.
 • A hulladék szelektív gyűjtése továbbra is fontos (üveg külön, városi szelektív gyűjtő zsákba pedig műanyag, alumínium és papír).
 • Bemutattam jó pár praktikát az olvasóimnak, arról hogy én mit hogyan csinálok – volt szó például intim témáról, takarításról, túlvásárlásról, terméktesztekről, ajándékkészítésről, kreativitásról, a fiatalokról, mosható pelenkáról, hulladékmentes mosásról, ruhavásárlási szokásainkról.
 • Egyértelművé vált, hogy idő kell ahhoz, hogy a háztartásban fellelhető műanyag zacskók és egyéb hulladékok fokozatosan kiürüljenek a háztartásból. Arra gondolok, hogy pl. folyamatosan kerülnek elő kiürült tusfürdős flakonok, mirelittes zacskók, stb. Ezek még a projektemet megelőzően kerültek a háztartásomba, és lassan fogynak ki belőlük a dolgok.
 • Komoly fejlődést tudhatok a hátam mögött mértékletesség és a fogyasztás csökkentése területen.
 • A hulladékmentes életmód 5 alapszabálya etalonná vált.
 • Egyre több rendezvényen, előadáson és workshopon találkozhattam hasonló gondolkodású emberekkel.
 • Igyekeztem egyre több felületen jelen lenni, hiszen a célom, hogy a közvetlen környezetünk élhetőbb, tisztább és zöldebb legyen, és ez a törekvésem minél több emberhez eljusson.
 • Megnyertem az Ozone Zöld Díj I. helyét magánszemély kategóriában.
ozone zöld díj - hulladékmentes életmód

Célom, hogy a segítségemmel, tanácsaimmal, egyre több háztartás tudatosan figyeljen a hulladék termelésére, annak minimalizálására.

Ozone Zöld Díj 2017

2018-ban sincs megállás a hulladékmentes életmód felé vezető úton

2018. július 1-én történt – 30 hónap eltelt, és szinte zsong a fejem mindattól amit az első 2,5 évben elértem. Azóta is folyamatosan újabb és újabb tapasztalatokat, sikereket és kudarcokat, konkrét tippeket osztok meg olvasóimmal. Elindítottam a pinterest oldalamat, a facebook oldalamat, egy youtube csatornát, az instagram oldalamat. Szerepeltem több televíziós és rádiós műsorban, online magazinoknak, hírportáloknak adtam interjúkat, cégekhez, iskolákhoz, rendezvényekre kaptam meghívást, hogy meséljek az életvitelünkről, és adjak tanácsot azoknak akik szintén erre az útra szeretnének lépni.

Könyvet írtam a hulladékmentes életmódról

2018 őszén történt – 2018. elején már erősen foglalkoztatott a gondolat, hogy a tapasztalataimat rendszerbe foglalva, könyv formájában is megjelentessem. Ez az év folyamán a gondolati szintről a tettek szintjére emelkedett. 2018 októberében megjelent Dobd ki a szemetest! című könyvem elsősorban gyakorlati tippekkel látja el az olvasót. Az első konkrét javaslatok egyike, hogy a hulladék (illetve a szemét) termelésünk minimalizálásához végezni kell egy kis nyomozást, kutatást a saját háztartásunkban. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen hulladékot termelünk, és ez alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen kisebb és elérhető célokat állapíthatunk meg magunknak.

Eredményeim 2018-ban, a hulladékmentes életmódon belül

 • nem használunk papírszalvétát,
 • kiiktattuk a papír zsebkendőket, 
 • konyhai papírtörlőre is alternatív megoldást kerestem,
 • nem veszünk PET palackos italokat, 
 • nem veszünk dobozos üdítőitalokat, 
 • nem használunk nejlon zacskót
 • nem használunk műanyag szatyrokat, 
 • nem veszek tisztítószereket, amire szükségünk van elkészítem magam, kivéve az alapanyagokat
 • nem vásárolunk kozmetikumokat, kivéve szappant, a tusfürdőt és a sampont magam csinálom, 
 • amit csak lehet saját csomagolóeszközömben vásárolok meg (szárazáru, magok, hüvelyes élelmiszerek, tej és hústermékek, pékáru, zöldség, gyümölcs).

Hulladékmentes életmód és a családom

Természetesen még mindig van hova fejlődnöm, a mai napig vannak olyan területek, ami nem tökéletes, ami még megoldásra vár, vagy éppen a saját elhatározásomra, mint például hogy nem veszek több gumicukrot. A családom mit szólt mindehhez? Elfogadták, először mint anya újabb hóbortja. Aztán megértették. Megértették, hogy mi is ennek az egész változásnak a lényege. Megértette a férjem, aki végig mellettem állt, megértették a gyerekeim, akik beletanultak, életük részévé vált a hulladékmentes életmód, megértették a szüleim, a családtagok, a barátaink, akik őszintén igyekeznek átvenni módszereket, mert látják, hogy jó úton haladok.

A 3 gyerekemnek már teljesen természetes ez a fajta életvitel, ez az alap, az etalon, és bízom benne, hogy ezt viszik tovább majd a saját családjukba is ha eljön az ideje. Remélem nem egy hóbortos nagymamának fognak tartani, hanem egy olyan nőnek, aki megmutatta nekik a tisztább jövő felé vezető utat. Ha pedig nekem, nekünk sikerült, akkor másnak is sikerülhet, és ha egyre többen vagyunk, akik így élnek, akkor egy olyan tisztább környezetet hozhatunk létre a gyerekeinknek, amire mindannyian büszkék lehetünk.

Hiszem, hogy minden kis lépés számít

2019-es évben történt – 4 év eltelt, és még nincs vége. Ennek az útnak sosincs vége, hiszen mindig lesznek olyanok, akik még csak most ismerkednek a hulladékmentes életmód trükkjeivel. Mindig születnek újabb babák és szülők, akiknek meg kell mutatunk a helyes utat. Mindig fogok találni szemetet a háztartásomban, amire meg kell találnom a legzöldebb alternatív megoldást. A célom, nem változott, csak kiegészült azzal, hogy már nem csak magamért és a családomért teszem amit teszek, már szeretném, ha minél több ember látná: van élet hulladék nélkül is. Mostanra már nem csupán a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem az ökológiai válságra adható egyéni megoldások is a fókuszomba kerültek.

A hulladékmentes életmód alatt is változtam

2019-ben történt – megváltoztam – ismét, újra. Érdekes megfigyelni magunkat, ahogyan változunk az évek során: ami egykor fontos volt, és foggal-körömmel ragaszkodtunk hozzá, legyen az egy tárgy, egy eszme, vagy életstílus – azt később hajlamosak vagyunk úgy sutba dobni, mintha sosem létezett volna. Pedig azok is mi magunk voltunk: én voltam az az ember is, aki kb. 15 éve mindent (IS) megvett a gyerekeinek, mindent (IS) megvettünk magunknak, mindenhova elutaztunk, csak mert megtehettük. Aztán beütött a 2008-as válság, és magával rántotta a családunkat is, szinte egyik napról a másikra, kapkodtuk a fejünket: elvesztettük szinte mindenünket. Ez az időszak nagyon komoly leckét adott nekünk, amiért ma már hálás vagyok. Ennek ellenére soha senkinek nem kívánom, hogy ezt szintén átélje.

Megtanultuk értékelni a dolgainkat, egymást, a környezetet, az életünket. Teljes figyelmemmel akkor a környezettudatosságra összpontosítottam, és mégis hibáztam, a válság hatásának ellenére rossz irányba indultam el. Hiszen képes voltam örülni egy csomag Kínából érkező bambusz nyelű fogkefének. Utólag már tudom, hogy akkor elkövettem ugyanazt a hibát mint a 2008-as válság előtt, csak éppen ez most átment egy greenwashing folyamaton. A probléma ezzel az volt, hogy nem gondolkoztam, nem néztem meg a termékek életútját, nem gondoltam bele a háttérbe. Pedig ez legalább olyan fontos, mint hogy nem dobáljuk el a szemetet, hogy kerüljük az egyszer használatos eszközöket.

Hulladékmentes életmód felé vezető utam, Tóth Andi
Fotó: Veres Viktor

Hulladékmentes életmód 2020-ban

2020. januárban történt – Tele tervekkel, izgatottan indultam neki 2020-nak. Mindent feltettem egy lapra: a környezetvédelem, a klímavédelem, a hulladékcsökkentés – központi helyet kapott a törekvéseimben és a mindennapjaimban.

2020. márciusában történt – Különleges és egyben ijesztő időszak indult. Ha azt mondom ezen a tavaszon, hogy a pandémia az előszele a klímakrízis miatt várhatóan bekövetkező állapotnak, akkor elhinnétek nekem? Ha akkor azt mondom, hogy ez most egy teszt az emberiségnek, hogy mivel fog szembesülni 10-20 év múlva, akkor elhinnétek nekem? A járványhelyzet sokak szerint nem kedvez a zero waste, azaz a hulladékmentes életmódnak. Azonban egy ilyen speciális helyzetben is lehet, sőt kifejezetten jó és hasznos, ha hulladék nélkül élünk.

Az 5K szabály most is ugyanúgy érvényes, mint korábban, még a járvány előtt. Az ökológiai válság nem tűnt el a járvány megjelenésével, annak kockázati elemei továbbra is a fejünk fölött lebegnek, így nem szabad elfelejtkeznünk a hosszú távú céljainkról. Habár idősebb és talán tapasztaltabb lettem, megváltoztak a fontosságok az életemben, lelassultam, a szó jó értelmében nézve, talán alaposabb is lettem, és már nem vagyok olyan optimista (vagy inkább naív) sem, viszont rendkívül elkötelezetté váltam. A környezettudatos, hulladékmentes életmód mellett pedig még nagyobb erőfeszítéssel állok ki.

Egy gyors statisztika:

 • 2016 január – átlagos kommunális hulladék hetente 1 db 110l-es kuka + hetente 1 db 110l-es szelektív zsák (papír, műanyag és fém hulladékokkal).
 • 2017 január – átlagos kommunális hulladék 3-4 havonta 1 db 110l-es kuka + havonta 1 db 110l-es szelektív zsák.
 • 2018 január – átlagos kommunális hulladék 6-8 havonta 1 db 110l-es kuka + 2 havonta 1 db 110l-es szelektív zsák.
 • 2019 január – átlagos kommunális hulladék 9 havonta 1 db 110l-es kuka + 4 havonta 1 db 110l-es szelektív zsák.
 • 2020 / 2021 – a hulladéktermelésünk stagnáló mennyiséget mutat, nem javult vagy romlott 2019-hez képest. A megtermelt szemétmennyiségünk a legtöbb embernek rendkívül motiváló, azonban én látom a hibáimat, amin nagyon szeretnék javítani.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

HULLADÉKMENTES ÉLETMÓD – GYIK

Mennyire nehéz átállni a hulladékmentes életmódra?

Minden ember egyedi, egyedi módon viszonyul a környezetvédelemhez és a hulladék kérdésköréhez. Ezért az életmód váltás könnyedsége is különböző mértékű. Az én esetemben viszonylag könnyű volt. Ennek oka talán a nagyon erős elhatározásban rejlik. Fontos, hogy mindig kis lépésekkel haladjunk, és ne a tökéletességre, hanem az útra koncentráljunk a hulladékmentes életmódra való átállás során.

Ha megakadok a hulladékcsökkentésben, akkor hogyan haladhatok tovább, csalódások nélkül?

Ha valami nagyon nem megy, akkor engedd el. Élvezd az életmódváltozással járó pozitívumokat, de ne erőltess olyat, aminek a sikertelensége csak frusztrál. Illetve személyes tanácsadásaim révén éppen az egyedi helyzetekre keressük a válaszokat.

Még szintén kedvelheted...