Citrom feldolgozása, ahogy én csinálom

A citrom is lehet magyar, szezonális, vegyszermentes, és rendelkezhet az általában megszokott, üzletekben kapható citromokhoz képest jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal.

Karácsony előtti időszakban már évek óta több kilogramm citromot vásárolok, hogy feltöltsem a citromhéj tartalékaimat a fűszereim között. Erről a citromról bátran elmondható, hogy sokkal környezettudatosabb választás, mint ami a legtöbb citromról elmondható. Lajosmizsén egy kertészetben termesztik, azaz magyar gyümölcs. Továbbá – habár nem bio, de garantáltan vegyszermentes, így bátran felhasználható minden egyes része. Arról, hogy miért fontos, hogy kezeletlen, vegyszermentes citromot együnk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete írta a következőt:

Veszélyes-e a citrom héja?

“A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a fogyasztóhoz, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.”

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Citrom héja szárítva, fagyasztva vagy olajban

A citrom héját mosás után le lehet reszelni, amit vagy fagyasztva vagy szárítva lehet hosszú távon tárolni. A mosással vegyszermentes citrom esetén nem sokat kell foglalkozni, hiszen semmi olyan egészségre ártalmas anyag nincs rajta/benne, amitől meg kellene szabadulnunk. Egy alapos átmosás tökéletesen elegendő.

A citrom héjának feldolgozása révén könnyűszerrel kiiktathatunk egy hullaékforrást, nevezetesen az üzletekben fűszerként kapható csomagolt szárított citromhéjat. Gyakorlatilag a házilag fagyasztott vagy szárított citromhéj egyformán jól használható süteményekhez. A szárított verzió egyszerűbben elkészíthető, ha zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk a citromot és sütőben légkeveréses beállításon, maximum 50 fokon, kb. fél órán keresztül szárítjuk. Idén a kányhánk közelében szárítom ki, majd ledarálom. Ezt az őrleményt használom a házi mézeskalács fűszerkeverék elkészítéséhez is. Különleges karácsonyi ajándék lehet, ha a citrom héját olivaolajban tároljuk 2 hétig, és ezt salátaolajként fogyasztjuk.

citrom héja

Kandírozott citromhéj készítése

A korábban megmosott és meghámozott citromhéjat (minél kevesebb fehér rész maradjon rajta) háromszor átforraljuk forrástól számítva 30 másodpercig. Minden egyes forralás után a citromhéjat leszűrjük és tiszta vizet használunk a következő forraláshoz. A leszűrt citromhéjas vizet én félreteszem, mivel takarításra, általános tisztítószer alapnak tökéletes alapanyag. Egy-egy arányú cukorsziruphoz a vizet és a cukrot addig kell főzni, amíg a cukor teljesen feloldódik. A cukorszirupban a citromhéjat gyöngyözve főzzük tovább, amíg a citrom héja kicsit áttetszővé és puhává nem válik. Végül a szirupot leszűrjük. Ezt követően dunsztolással cukorsziruppal leöntve vagy kiszárítva tárolhatjuk. A szárított verziónál a szétterített cukorszirupos citromhéjat még kristálycukorral kell megszórjuk és pár napig hagyjuk kiterítve száradni. Alacsony hőfokon, sütőben a száradási folyamat valamennyire meggyorsítható. A szirupot szintén vétek volna kiönteni, mivel nagyon finom citromízű cukros léről beszélünk, ami ha másra nem, akkor limonádéhoz használható. De tökéletes gyümölcslevesbe, süteményekhez, tea ízesítésére. Sőt kávéba is nagyon finom.

kandírozott citrom héja

Citromlé és citromrost

Az egész citromokról lehántottam a vastag fehér részt, mivel ez kesernyéssé teheti a citromot. A magok és a fehér citromhéj komposztálható, akár kerti komposztálóban is. Ez a mennyiségű citrom minimálisan fogja befolyásolni a komposztunk összetételét, nem lesz érzékelhető a komposztnál a citrom csírázást lassító hatása.

A gyümölcsöt daraboltam, és kimagoztam, majd lassú présgépen (de lehet gyümölcscentrifuga is), kipréseltem a citrom levét. A citromlé nagyobbik részét kisebb üvegekbe töltöttem és melegdunsztban tartósítottam. A kisebb részét szilikonos jégkocka készítőben kis adagokban lefagyasztottam. A préselés maradéka egy sűrű citromos rostos gyümölcshús, amelyet szintén kis adagokban lefagyasztok, és gyümölcstea vagy foralt bor elkészítéséhez használom a hideg téli estéken, a kályha melege mellett.
A citromlevet és a citromos cukorszirupot meleg dunsztban tartósítottam (80 fokon, 30 percig), hogy tovább bírja a tárolást.

A citrom vastag fehér héja

A citrom fehér vastag héját sem érdemes kidobni, ennek a feldolgozására is van megoldás, ezzel is tovább csökkentve az elkerülhető élelmiszer hulladék mennyiségét. A kesernyés íze ellenére, meglepő módon a nagy mennyiségű tápanyagtartalma miatt jótékony hatással van a szervezetünkre: rostos, antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag forrás.

citrom pektin

Aki szereti a kesernyés italokat, annak a citrom fehér szivacsos részéből készített turmixok biztosan ízleni fog, egyéb gyümölccsel keverve egészséges italt készíthetünk percek alatt. A citrom fehér héja továbbá (az almához hasonlóan) magas pektin tartalmú, így dzsemek besűrűsítéséhez is ideális. Így a boltban kapható csomagolt pektint is elengedhetjük, cserébe házilag nagyon egyszerűen elkészíthető saját, csomagolásmentes verziót kapunk. Mivel az így készült pektin is enyhén kesernyés, ezért olyan dzsemeknél érdemes használni, ahol ez az ízvilág előnyös. A pektin készítésből megmaradt, leszűrt fehér héj pedig ugyanúgy turmixba bekeverhető, mint nyers állapotában. De ha csak ennyi komposztba kerülő hullaédkunk keletkezik a citrom fogyasztásával, már akkor is sokat tettünk az otthoni hulladékcsökkentésért.

Citrom fehér héja sem szemét

Pektin készítése kezeletlen citrom fehér héjából:

Hozzávalók: 500 g kezeletlen citrom fehér héja, 60 ml citromlé, 5 dl víz

Elkészítés: Kisebb darabokra vágjuk fel a citrom fehér héját. A citromlével öntsük le és hagyjuk állni 2 órát. Majd öntsük hozzá a vizet és pihenjen még egy órát. Minimum 15 percig alacsony lángon gyöngyözve főzzük, amíg e akvínét sűrűséget el nem érjük. Kihűlés után befőttesüvegben lefaygasztva várja a tavaszi gyümölcsszezon eljövetelét.

Forrás: www.thespruceeats.com

A citrom minden egyes részének feldolgozásával rengeteg elkerülhető hulladéktól mentesítjük a háztartásunkat. Ez nem csupán jó érzés a lelkünknek, de az egészségünkért is tettünk egy plusz dolgot. Ha kipróbálnátok valamelyik receptet vagy feldoglozási módszert, akkor ne felejtsétek el a hazai, vegyszermentes citromot előnyben részesíteni.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Forrás:

  • https://www.thespruceeats.com/homemade-citrus-pectin-1327833
  • https://tudatosvasarlo.hu/citrusok-heja-mielott-belereszelned-sutemenybe/

Még szintén kedvelheted...