Zero waste életmód

2. hét, 8-14. nap – Kevesebb hulladék a háznál – lépésről lépésre

8.  Olaj a fürdőszobában

Arctisztításra, sminkeltávolításra, arcápolásra, arckrémek alapanyagaként – gyakorlatilag bármire tökéletesen használhatóak a tiszta olajok. Nem kell túlgondolni ezt a lépést: az élelmiszerüzletekben kapható hidegen sajtolt olivaolaj ugyanolyan tökéletes erre a célra, mint a szőlőmagolaj vagy akár a napraforgóolaj is. De a mandula, jojoba vagy ricinus olajnak is kimondottan jótékony hatása van az arcbőrre.

9. Alternatív sebtapasz

A gyerekek általában nagyon szeretik a különféle mintás, színes ragtapaszokat. 3 gyerekes anyukaként tisztában vagyok vele, hogy mennyire vonzó tud lenni számukra. Ráadásul egyfajta nevelési célzattal is hajlamosak vagyunk a gyerekek kisebb-nagyobb sérüléseit ilyen látványos sebtapasszal leragasztani, hiszen ezeknek a mintája el is tereli a gyerekek figyelmét a problémáról. Más oldalról közelítve azonban ezek a ragtapaszok – főleg ha a legkisebb, szinte láthatatlan, sérülésekre is mértéktelenül használjuk – rengeteg nem kívánatos szeméttel járnak. Mi lehet a megoldás? Patikában kapható papírcsomagolású steril gézlapokat (vagy vérvételes vattapárnákat) egy kis csík textillel rögzítsd a sérült ujjacskákra. Ha pedig a textillel nem lehet megoldani, akkor válaszd inkább a leukoplast ragasztócsíkot. Az otthoni elsősegély csomag hulladékmentes megoldási lehetőségéről a blogon írtam korábban.

OLVASS TOVÁBB!

10. Mi legyen a kávézaccal?

A kávézacc kimondottan hasznos és rengetegféleképpen lehet a háztartásban használni mielőtt a komposztálóba kerülnének. Használhatod a konyhában, a fürdőszobában, takarításnál, főzésnél, a konyhakertben, vagy a növényápolásnál. Ebben a blog cikkben 17 felhasználási területet mutatok nektek:

OLVASS TOVÁBB!

11. Zöldség tárolás okosan

Főleg tavasszal és nyáron, amikor rengeteg szezonális zldséget kaphatunka  helyi termelőktől, ebben az isőben okoz sokunknak problémát a zöldségek megfelelő tárolása. A piacon megvesszük frissen ropogósan, aztán ha mégsem tudjuk feldolgozni, megenni, akkor pár nap után fonnyadtan már senki nem kívánja a családban. Ilyenkor ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket újra kell gondolni, és készíteni belőlük valami finomságot. Azonban annak is megvannak a módszerei, hogy a zöldségeket tovább frissen tartsuk. Ráadásul a legtöbb esetben még a hűtőszekrényre sincs szükség. Ezekről a módszerekról olvashatsz a következő cikkben. 

OLVASS TOVÁBB!

12. A jótékony esővíz

Az esővizet érdemes gyűjteni, főleg ha van kertetek. Akinek csak egy terasza van, ő is megpróbálhatja felfogni a lágy esővizet. A növények hálásak lesznek, ha ezzel locsoljátok őket. Az esővizet a növények locsolásán kívül használhatjuk például leszűrés után hajmosásra/haj öblítésére, vagy a mosott ruhák öblítésére is. A természetesen lágy víz selymessé teszi a hajat, puhává a textilt, a növények szebben fejlődnek (sok növény kimondottan érkéeny a klór vagy mésztartalmű csapvízre – mint például az orchidea), és ingyen van. Télen az olvasztott havat használhatjuk. Az esővíz vagy a hólé leszűrésének legegyszerűbb módja, ha egy konyharuhán (vagy régi textil pelenkán) keresztül szűrjük meg a vizet.

13. Egyszerűsítsd le a takarítóeszközöket!

A takarítóeszközök kínálata az üzletekben a tisztítószerekéhez hasonlóan szinte végtelen. Azonban ezen a téren is segít ha tudatosan választunk közülük. Érdemes végiggondolni, hogy milyen célra szertenénk használni valamilyen eszközt, és ez az eszköz vagy ennek alternatív változata fellelhető-e az otthonunkban. Portörlőnek tökéletesek a régi, használhatatlanná vált puha pamut pólók anyagai, a zöldségtisztítókefe erős sörtéje segítségével szuperül takarítható a fürdőszobai fuga és a csempére, zuhanyzóra lerakódó vízkő, a mosogatáshoz sincs szükség feltétlenül többféle eszközre. Azonban a műszálas, mikroszálas textileket érdemes kerülni a választáskor, mivel a használatuk és a tisztításuk során mikroszálak és mikroműanyagok válnak le, ami műanyagszennyezéssel jár együtt. A környezettudatos takarítóeszköz használatról a Dobd ki a szemetest című könyvben részletesen olvashattok.

14. Régi műanyag edényeink 

A környezettudatos, hulladékmentes életmód nem arról szól, hogy egyik napról a másikra minden használati tárgyunkat le kellene cserélnünk “környezetbarát” eszközökre. A hulladékmentesség fő célja, hogy a használati tárgyaink életútja minél hosszabb legyen, majd amikor azok hasznélhatatlanná válnak (az újrahasználat után is), akkor lehetőség szerint vissza tudjanak kerülni a természet körforgásába. Igaz, hogy a régi műanyag tárolóedényekre ez nem áll, azonban az életút meghosszabbítása ezeknél az eszközöknél is mindenképpen fontos szempont.Azaz amikor csomagolás nélkül vásárolunk, akkor bátran használjuk a régi műanyag dobozainkat. Az alábbi videón megörökítettem az első Vásároljunk együtt! workshopomat. Itt is jól látszik, hogy többségünk régi műanyag dobozokat használ a vásárláshoz.